Smykkedesigner

Pernille Lykke

 “For mig er det den bedste følelse at bare kunne forsvinde ind i det at skabe et smykke. At være et sted, hvor jeg slet ikke kan stoppe igen. Og pludselig er dagen omme.”

Efter at have arbejdet i smykkebranchen, drømte Pernille Lykke om at begynde på en af Europas bedste smykkeskoler i Firenze. Corona satte en stopper for det, men i stedet blev det starten på det minimalistiske og fine smykkebrand Pernille Lykke. Pernille Lykke designer selv alle sine smykker og producerer dem efter ordre.

Læs historien om en inspirerende og modig iværksætter i dette interview.

Navn: Pernille Lykke Harmsen

Titel: Designer og ejer

Alder: 27

Uddannelse: Handelsfagskolen – speciale i guld og sølv

Virksomhed: Pernille Lykke

By: Aarhus C

Hvordan kom du i gang som smykkedesigner?

Jeg har altid været kreativ, og som lille brugte jeg meget tid på at tegne og fortælle historier igennem mine tegninger.

I 2016 begyndte jeg på Arkitektskolen i Aarhus. Jeg var egentlig glad for at gå der og syntes, det var en fed måde at arbejde på. Men arkitekturen blev for abstrakt for mig. Så jeg droppede ud og begyndte at arbejde i smykkebranchen.

Ved siden af mit arbejde tog jeg en masse kurser i smykkefremstilling og fandt hurtigt ud af, at det var den vej, jeg ville. Sammenlignet med arkitekturen var der ikke lang vej fra idé til et færdigt produkt, og det talte meget mere til mig.

Lige inden Corona kom til Danmark, havde jeg planlagt en tur til Firenze, hvor jeg skulle ned og besøge en af Europas bedste smykkeskoler, fordi jeg gerne ville studere på den, Men både skolen og Italien lukkede ned på ubestemt tid, og det tvang mig lidt til at tænke andre veje.

Det var her, jeg bestemte mig for at starte Pernille Lykke. Jeg havde god tid til at sidde og udforme det brand, jeg gerne ville starte. Jeg lånte en del penge og brugte min opsparing på at købe alt det nødvendige værktøj ind, så jeg selv kunne producere smykkerne.

Få måneder efter flyttede jeg ind på mit første værksted, og lige siden har det hele taget fart.

Hvilke tanker har du gjort omkring det at bruge dit eget navn som brand navn? Giver det nogle fordele – eller udfordringer?

Da jeg startede op, ville jeg rigtig gerne finde et navn, som passede til mit brand. Men det var utrolig svært. Hver gang jeg kom på et navn, tænkte jeg, at det ville jeg blive træt af. Så jeg endte med at bruge mit eget navn. Eftersom det er mig selv, der både designer og laver smykkerne, syntes jeg, det passede godt. Og jeg syntes også, at det var med til at gøre det personligt.

Jeg har ikke oplevet nogle udfordringer med at bruge mit eget navn, men jeg har da overvejet, om det kan komme til at give nogle udfordringer med udtalen, hvis jeg på et tidspunkt vil begynde at sælge i udlandet.

Pernille Lykkes showroom i Studio Ferme

Du arbejder med bio-guld, bæredygtige perler og conflict-free diamanter. Hvor meget betyder det for dig at tænke bæredygtigt?

Det betyder selvfølgelig rigtig meget, og det er noget, man slet ikke kan komme udenom i den verden, vi lever i i dag. I min branche fokuserer man meget på at omsmelte gammelt guld til nye smykker, og da jeg startede op, brugte jeg meget tid på at tænke over, om man kunne skille sig lidt ud og være bæredygtig på en anden måde.

Med min interesse for og fokus på ædelsten og perler, var jeg så heldig at komme i kontakt med en forhandler, som udelukkende sælger ubehandlede ædelstene. Og der er virkelig mange gode fordele ved at arbejde med sådanne sten. De køber blandt andet stenene ind til det dobbelte af markedsprisen for at sikre, at virksomheden kan give deres mine- og slibearbejdere en kontrakt, som sikrer dem gode arbejdsvilkår.

Det samme med min perleforhandler. Hun køber kun den bedste kvalitet af perler ind. De er meget dyre, men hvis en østers skal producere en god kvalitets-perle, kræver det, at den har et godt miljø. Og det tvinger perlefarmene til at passe vores hav og natur generelt.

Når jeg sælger smykker i den prisklasse, jeg gør, skal det hele hænge sammen. Og jeg vil aldrig gå på kompromis med mine materialer.  Derfor prioriterer jeg de bæredygtige sten og perler, som samtidig også har den bedste kvalitet.

Det er den bedste følelse at forsvinde ind i det at skabe et smykke

Jeg er vild med din første kollektion Saisho, som er inspireret af japansk æstetik. Hvordan kom du i den retning?

Selvom jeg stadig ikke har været i Japan, så har jeg altid været enormt draget af landet og af japansk kultur.

Jeg synes, det er så fascinerende hvor ordentlige og stringente, japanere er med alt de laver – mad, tøj, natur, kunst osv.

Samtidig holder de fast i deres traditioner og kultur, som er så forskellig fra den skandinaviske kultur, som jeg er vokset op i.

Så da jeg begyndte at designe var mit mål at fusionere de to kulturer ved at bruge det organiske og minimalistiske udtryk, der er populært herhjemme, sammen med kanjitegn og japanske akoya-perler.

Hvordan ser en typisk dag ud for dig?

Jeg prøver at stå tidligt op hver dag – og så bare komme i gang.

Efter at vi flyttede i et nyt studie i september, har jeg ikke spist morgenmad hjemme en eneste gang, fordi jeg glæder mig så meget til at komme derhen. Når jeg kommer ud til værkstedet starter jeg altid med en stor kop kaffe, og jeg finder ud af, hvad jeg skal kaste mig over.

Selvom man som selvstændig har rigtig mange bolde i luften, kan jeg bedst lide at tage en ting af gangen.

Ofte bruger jeg en hel dag udelukkende på at lave smykker. Dagen efter kan jeg så ordne alle de praktiske ting som regnskab og bilag. Det kan selvfølgelig ikke altid lade sig gøre, men for mig er det den bedste følelse at bare kunne forsvinde ind i et eller andet, hvor jeg slet ikke kan stoppe igen. Og pludselig er dagen omme

Derudover deler jeg værksted med min bedste veninde Mathilde, som er kunstner. Vi har begge hunde, og i løbet af dagen får vi også tid til at hygge og gåture med dem, hvor vi snakker om løst og fast. Vi hjælper hinanden meget, både med de gode og de svære ting, som følger med.

Hvis en østers skal producere en god kvalitets-perle, kræver det at den har et godt miljø

Hvad gør du, når du mangler inspiration eller sidder fast? 

Med tiden har jeg lært at, hvis jeg sidder fast, så skal jeg bare lægge alt fra mig, tage hjem, overhovedet ikke tænke på smykker og bare lave noget helt andet.

Er der nogen, som du især bliver inspireret af – professionelt og personligt?

Jeg kan blive frustreret, hvis en idé ikke lykkes, eller hvis det bare ikke lige er min dag. Og så kommer jeg måske til at tvivle på mig selv og det, jeg laver. Derfor prøver jeg på ikke at sammenligne mig selv med andre.

Den bedste inspiration for mig er faktisk bare at være sammen med mine venner eller min familie. De kan altid få mig i godt humør, og når humøret er godt, begynder de gode tanker og de kreative idéer som regel at boble frem igen.

Hvad er succes for dig – og hvad er du mest stolt af?

Jeg er allermest stolt af, at jeg tog springet og blev selvstændig, fordi det er noget, jeg altid har drømt om.

At jeg har skabt mig selv en hverdag, som jeg elsker, og hvor jeg altid glæder mig til at komme i gang med arbejde.

Succes for mig er mange store og små ting i hverdagen. Det fedeste er dog, når jeg får en tilbagemelding fra en glad kunde, fx et billede fra en kunde, der har friet til sin kæreste med en af mine ringe, hvor jeg kan se hvor lykkelige de er. Det gør det hele for mig, og så ved jeg bare, at jeg laver det helt rigtige.

Octopus ring med en pink safir

Hvad har været din største udfordring?

Jeg giver for let op, fordi jeg ikke altid tror på mig selv. Jeg har haft en tendens til at give op og droppe noget, før jeg overhovedet var gået i gang med det, fordi jeg tænkte: ”det kan jeg ikke finde ud af”. Nok fordi jeg inderst inde var bange for at fejle, og at andre skulle tænke dårligt om mig.

Med alderen – og især efter, jeg blev selvstændig – er jeg begyndt at acceptere, at jeg ikke kan alt. Og jeg skal heller ikke kunne alt. Mange ting har en lang læringskurve, og man bliver kun bedre, hvis man øver sig hele tiden.

Hvilket råd vil du give til dig selv, hvis du skulle starte op i dag?

Bare kast dig ud i det – det er virkelig hårdt, men det er dobbelt så fedt!!

Hvilke sociale medier bruger du – og hvordan?

Jeg bruger nærmest kun Instagram. Mit produkt og min målgruppe passer rigtig godt dertil.

Jeg bruger det til at skabe min brandidentitet, og jeg markedsfører mig ved hjælp af smukke billeder, inspirationsbilleder, klip fra hverdagen osv.

Derudover er det også en nem måde at kommunikere direkte med kunderne på. Man kan ret hurtigt få noget respons og finde ud af, hvad de kan lide og ikke lide.

***

Du kan se Pernille Lykkes smukke smykker på www.pernillelykkejewellery.com

 

Pernille Lykke Jewellery

Website:

www.pernillelykkejewellery.com

Instagram:

@pernillelykkejewellery

Kontakt:

pernillelykkejewellery@gmail.com

Stifter

Kristine Bach

Telefon

Tilbage til toppen

© 2020 · Design af Unseen Studio I/S