Karmameju

Mette Skjærbæk

“Vi havde ingen uddannelse, og vidste meget lidt om at drive virksomhed. Det, vi havde med os, var en enorm selvstændighed og forståelse for mennesker fra ti år i modebranchen”

Mette Skjærbæk er Founder og kreativ direktør i Karmameju Skincare, og jeg er personligt kæmpe fan af hendes måde at tænke og drive virksomhed på. Her kan du læse, hvad hun ser som succes, få hendes velovervejede iværksætterråd og høre, hvorfor hun fokuserer på at være frem for at gøre.

 

Navn: Mette Skjærbæk

Titel: Stifter & Kreativ direktør

Alder: 46

Uddannelse: Folkeskole, 10 år som fotomodel, 21 år som selvstændig.

Virksomhed: Karmameju Skincare

By: Hellerup, men kommer fra Svendborg.

I har opbygget et skønt univers omkring Karmameju-produkterne og en hjemmeside, som man virkelig bliver inspireret af at besøge. Hvad er filosofien bag Karmameju? 

Jeg stiftede Karmameju i 1999 sammen med min gode veninde Julie Krogstad. Det er der, navnet kommer fra: KARMA- (den buddhistiske tro på, at alt vi gør, kommer tilbage til os) plus ME- (Mette) og JU (Julie).

I de 10 år, vi begge arbejdede som fotomodeller, brugte vi vores fritid meget kreativt. For Julie var det mest med at male. Og jeg beskæftigede mig med alt det kreative, holistiske og grønhjertede, som jeg kunne få fingrene i.

Vi stiftede Karmameju med ønsket om at ”redefinere velvære” – at gøre det, der allerede fandtes. Bare endnu mere lækkert.

Vi havde ingen uddannelse, og vidste meget lidt om at drive virksomhed. Det, vi havde med os, var en enorm selvstændighed og forståelse for mennesker fra 10 år i modebranchen.

Filosofien bag Karmameju Skincare er at forbedre forbrugernes hud og at inspirere dem til at være rigtig gode ved sig selv. Vi betragter det ud fra en 360 graders betragtning om hudpleje, men indtænker også kost, søvn, motion, vejrtrækning, positiv tænkning, aromaterapi osv.

Vi arbejder med det hele menneske. Og det er jeg så glad for.

Hvordan ser en typisk dag ud for dig?

Jeg har været mor i 18 år. Jeg har Felina på 18 og Mila på 11 år plus skønne bonusdøtre. Så vækkeuret ringer kl. 6.00, og derfra kører dagen derudaf.

Jeg prioriterer rolige morgener med sund mad, musik på afspilleren, tørbørstning, skinfood smoothies – og at der er ryddet op, inden vi tager afsted.

På arbejde er der ikke to dage, der er ens: masser af møder og masser af computerarbejde kombineret med test af produkter og fokus på mine mange gode kollegaer.

Aftenen er igen i børnenes tegn, og når de sover, er jeg enten tilbage på arbejde på computeren, eller også tuller jeg rundt derhjemme, ser en god serie eller lign.

Jeg har ikke lyst til at have for mange aftaler i løbet af ugen, for så kører jeg træt. Corona har gjort det mere naturligt at have færre aftaler, men jeg har altid været sådan. Jeg arbejder meget, og jeg vil gerne være en god mor og kæreste. Så kan jeg ikke nå så meget mere.

Jeg træner et par gange om ugen. Ellers klager min krop.

Og mit humør er altid mere positivt, når jeg får sat fut i frigivelsen af endorfiner, dopamin og serotonin i hjernen.

Jeg er vild med jeres DO YOU-fokus! Har du nogle skønhedsritualer – eller andre ritualer, som er vigtige for din trivsel og din energi?

Jeg er også så glad for DO YOU. Og for den bølge af egenomsorg og fokus på én selv, som det har sat i gang. Det gør mig rigtig glad, fordi jeg elsker, når vi kan hjælpe andre med at fokusere på deres mentale sundhed. Det er så vigtigt.

Mine faste ritualer er tørbørstning, skinfood-smoothies, søvn, motion, spa stunder på badeværelset – og tid!

Tid er det vigtigste. Jeg øver mig i at lave ingenting, for jeg laver altid noget og det at bare sidde og lave ingenting er den største udfordring for mig.

Mit belønningscenter synes, jeg er god, når jeg GØR – ikke når jeg ER. Så jeg øver mig decideret i at være frem for at gøre.

Hvordan har Karmameju udviklet sig hen ad vejen?

Karmameju startede som lillebitte med loungemøbler, boligartikler og loungewear-tøj. Og i dag er det også et bioaktivt hudplejemærke. Så Karmameju er mange virksomheder i én.

Jeg er meget optaget af menneskers sundhed. Optaget af at få det bedste ud af livet. Derfor er jeg meget taknemmelig for at arbejde med hudpleje, da det er så tæt på forbrugeren. Og her kan vi virkelig gøre en forskel for folk. Det er nemmere med hudpleje end med et lækkert håndklæde.

Virksomheden er undervejs blevet langt større, og jeg synes, det passer godt med, at vi er 21 år i dag. Karmameju er ikke længere et barn, ej heller en teenager. Den er voksen nu – og rigtig godt på vej.

Hvad er succes for dig – og hvad er du mest stolt af?

Success for mig er udvikling, fremdrift, integritet, forbedret hud, en sund forretning, glade medarbejdere, at inspirere andre – ja rigtig meget forskelligt.

Selvfølgelig er tal vigtige. Men jeg er mere stolt, når en forbruger skriver, at hendes hud er helet fuldstændig og har fundet sin balance, end hvis vi har flotte tal i slutningen af måneden. Jeg er drevet af mennesker. Derfor er det også godt, at jeg har partnere, som er mere optaget af tal. For det hele skal hænge rigtigt sammen.

Hvad har været din største udfordring?

At drive virksomhed er som at have skiftende årstider. Nogle gange skinner solen. Andre gange blæser og regner det. Nogle gange slår lynet uventet ned. Det har gjort mig ked af det, når mennesker har vist sig at være noget andet, end de gav udtryk for. Så bliver jeg ked af det.

Jeg synes også, det har været en udfordring at bibeholde min kreativitet i en meget travl hverdag. Det er noget, jeg virkelig skal have fokus på, for det er så vigtigt, at jeg ikke mister kreativiteten, innovationen og genialiteten – både i forhold til virksomheden og for mig selv privat.

Har du måttet opgive noget for at være selvstændig? 

Jeg har ikke den samme tid til personlige interesser, og heller ikke til så mange venindesamkomster osv. som mange, jeg kender. Jeg tror det er  vigtigt, at man overvejer, hvad der er vigtigt for én, så man ikke kører sur i det. Jeg har rigtig gode veninder, som jeg værdsætter uendeligt. Men jeg er ikke hende, der ringer mest, fordi jeg jo arbejder mere end de fleste, jeg kender. Og det tager selvfølgelig tid væk fra, hvad jeg ellers kunne. Men valget har været klart og let: Jeg vil gerne være en god mor, og jeg vil gerne være selvstændig. Punktum.

Hvilke råd vil du gerne give til andre, der gerne vil starte op som selvstændige?

1: Overvej hvad der er vigtigt i forhold til din økonomi.

Jeg har været rigtig glad for, at jeg ikke var økonomisk presset personligt i alle de år, hvor Karmameju var under opbygning. Når der ikke var råd til en fotorejse”i Karmameju, var det rigtig dejligt, at der var råd til en rejse derhjemme. Jeg tror, det havde været for surt, hvis det var presset begge steder.

2: Mærk efter om du er villig til at arbejde meget

Mærk efter i dig selv: Er jeg en arbejdshest, eller er jeg egentlig lidt doven anlagt? Begge dele er lige godt. Men som selvstændig kender jeg ikke nogen, som ikke tit tager aftener og weekender i brug. Så det er vigtigt, at du synes, det er fint at arbejde meget. Har du en fast stilling, hvor du arbejder for andre, kan du jo udfordre det i en periode og arbejde for dig selv, når du har lagt dine klassiske 37 timer hos din arbejdsgiver. Så kan du se, hvad du synes om det.

3: Hvis du skal have en partner, skal du have alt på skrift

Hvis du skal lave virksomhed med en ven, skal du sørge for at have alt på skrift fra start. Sørg også for, at I ikke er gode til det samme, men at I supplerer hinanden i stedet.

4: Lav en forretningsplan

Vi startede sådan lidt fra produkt til produkt uden at have en klar plan for, hvor vi skulle hen.

I dag ville jeg starte med at designe drømmekollektionen for de næste ti år samt tage stilling til alt, der er vigtigt:

  • Hvad vil vi i forhold til bæredygtighed, og hvilke begrænsninger giver det os?
  • Er vi et online- eller offline-brand?
  • osv.

Lav en forretningsplan. Så bliver du langt klogere på din ide!

Hvad gør du, når du mangler inspiration eller sidder fast?

Så arbejder jeg med tingene. Skaber tid til at rode rundt i mine tanker. Rydder kalenderen. Og siger: “I dag skal jeg koncentrere mig om at finde et navn til det produkt, vi nu har rodet med i 14 dage. I dag skal jeg det – og ikke noget andet.” Og så må jeg ikke stoppe, før jeg er der. Jeg er involveret i alle sider af forretningen, og fokus er det absolut vigtigste.

Det kan også hjælpe med en gåtur, motion, en snak med en veninde, min søster eller min kæreste.

At vende tingene, så de kommer ud af hovedet, er også ofte det, der gør at jeg bedre kan mærke, hvad mit hjerte og min mave synes.

Hvem bliver du inspireret af – professionelt og personligt?

Personligt og professionelt er det samme for mig, fordi jeg arbejder med hudpleje, sundhed og velvære, som også fylder meget i mit privatliv.

Men at være i naturen inspirerer mig. Dens former og farver giver mine tanker frit spil. Mine kollegaer inspirerer mig også utrolig meget. Og mine venner og veninder ligeså.

Internettet er en dejlig søgemaskine. Pinterest er super i den visuelle afdeling.

Hvilke sociale medier bruger du – og hvordan?

I dag er man som firma selv blevet en redaktion i modsætning til for 15 år siden, hvor pressen bestemte, hvem der fik taletid. Derfor tror jeg, det er meget vigtigt, at vi afklarer med os selv, hvor meget vi ønsker at bruge os selv – herunder hvor ofte vores virksomhed skal kommunikere, og hvordan.

Instagram og Facebook er de to medier, jeg kommunikerer på. Og det er også her, jeg bliver inspireret. Men indimellem bliver jeg også forvirret, fordi jeg tænker: Det er jo ikke inspirerende!

Jeg har virkelig et stort ønske om at inspirere, når jeg poster. Og nogle gange kan jeg godt køre helt fast. For hvad er egentlig inspirerende? Men altså faste posts, stories og LIVE er en fast del af min hverdag på min egen profil. Mine dygtige kollegaer tager sig af Karmamejus.

Pinterest bruger jeg til moodboards og fotoinspiration, men jeg er ikke selv aktiv derinde.

 

***

Jeg er vild med Karmamejus produkter. Og jeg anbefaler virkelig, at du går ind og læser om deres DO YOU ritualer, på deres hjemmeside, fordi du er den vigtigste person i dit liv. 

Du finder links nedenfor.

Karmameju & Mette

Website:

www.karmameju.dk

Instagram

@mette_karmameju_skincare

Stifter

Kristine Bach

Telefon

Tilbage til toppen

© 2020 · Design af Unseen Studio I/S