Kunstner

Mathilde Vesterskov

 “Min store professionelle inspiration er Picasso. Det er måske ambitiøst at sige verdens mest anerkendte kunster, men jeg har altid beundret hans skævheder, formsprog og udtryk. Han er min største inspiration, og jeg kan godt lide at se min streg som en hyldest til ham.”

Kunstneren Mathilde Vesterskov laver farverige og simple værker i én streg. Hun har altid beundret denne kunstform og synes, at den kan noget magisk. Du må ikke stoppe stregen, den skal være i bevægelse. Det er hånden, som styrer dig, og ikke dig, som styrer hånden. Du er tvunget til ikke at tænke på slutresultatet, men være til stede i nuet og følge stregen i øjeblikket.

Navn: Mathilde Vesterskov

Titel: Stifter og ejer

Alder: 25 år

Uddannelse: Bachelor i møbeldesign (færdig til december)

Virksomhed: By Mathilde Vesterskov

By: Aarhus

Er det kreative noget, du har i blodet? 

Jeg kommer fra et meget kreativt hjem, hvor der altid har været gang i projekter og stor opbakning til at bruge sine hænder. Min farmor var kunstner og havde sit atelier på loftet i min farmors og farfars hus, hvor jeg ofte var med som lille. Her fik jeg lov til at eksperimentere og observere, og jeg lærte utrolig meget om billedkunst, bl.a. om de forskellige typer af maling.

Min moster er også selvstændig kunster og laver kunst på fuld tid i dag. Det var hende, som prikkede til mig og opfordrede mig til at dele mit arbejde.

Derhjemme har min mor altid gang i noget kreativt, og det kan være projekter i papmaché, keramik, sy- eller strikkeprojekter m.v.

I min barndom blev alle fridage, weekender og ferier altid brugt på kreative udskejelser. Jeg var altid med og kan ikke tælle hvor mange finurligheder, som jeg og mine søskende har kreeret igennem tiden. De bor hos min mor den dag i dag. Så det er meget naturligt for mig at være der, hvor jeg er i dag, taget min baggrund og opvækst i betragtning.

Derfor har jeg også svært ved at sige, hvornår jeg kom i gang som kunstner. For det har været en del af mig altid, og jeg har på en måde altid været i gang.

Så kreativ hele livet, men professionel kunstner siden 2017.

Hvordan ser en typisk dag ud for dig?

Jeg er kæmpe B-menneske, og det udnytter jeg til fulde som selvstændig. Derfor sætter jeg sjældent en alarm, men nyder en stille morgen.

Jeg starter altid dagen med at gå med min hund i en times tid, få frisk luft og give min krop lov til at vågne.

Dernæst drikker jeg min morgenkaffe, som enten nydes i min sofa eller i mit atelier.

Her sidder jeg som regel med min iPad og skitserer idéer og tanker ned, afprøver nye farvekombinationer eller tegner skitseoplæg til kunders specialbestillinger.

Hernæst er det meget forskelligt, hvad jeg kaster mig over, da det afhænger meget af den kreative motivation. Nogle dage har jeg meget motivation og kan arbejde ud på aftenen og skitsere videre derhjemme. Andre dage har jeg blokade og manglende motivation. Jeg giver mig selv plads til begge slags dage, og hvis stregen ikke er der, så udnytter jeg tiden på de praktiske ting, som også skal ordnes som selvstændig.

Derfor har jeg heller ikke nogen typiske dage, da alle mine dage er forskellige. Og det elsker jeg. Nogle dage har jeg møder, ordner indramninger, bestiller materialer, leger med farvekombinationer og besvarer mails. Andre dage ordner jeg fragt, designer hjemmeside, klarer fakturaer og har photoshoot.

Jeg elsker min hverdag, fordi jeg selv kan bestemme, hvad der får lov til at fylde mest.

One hand drawings, er en kunstform hvor man tegner i en streg uden at stoppe.

Hvad er succes for dig – og hvad er du mest stolt af?

  • Jeg er stolt af at være herre over min egen hverdag, og at jeg bruger min energi på det, som giver mening for mig.
  • Jeg er stolt af at have en hverdag, hvor jeg kan lave det, jeg elsker.
  • Jeg er stolt over, at jeg har vækstet min forretning sideløbende med min bachelor.
  • Og så er jeg utrolig stolt, og ikke mindst ydmyg, over alle de mennesker, som har valgt at købe min kunst, som betyder at mine værker hænger i hjem verden over.

Hvilket/hvilke råd vil du give til dig selv, hvis du skulle starte op i dag?

Jeg tror, at det bedste råd, som jeg kan give mit nyudklækkede iværksætter-jeg, er at have struktur fra starten.

Jeg er klichéen med kunstneren, der er ustruktureret, og som arbejder bedst i rod. Derfor vil jeg venligt bede mig selv om at organisere bedre ift. at alliere mig med en revisor, lave et system med alle specialbestillinger og outsource de arbejdsopgaver, som er drænende i stedet for givende.

Hvad gør du, når du mangler inspiration eller sidder fast?

Så giver jeg mig selv plads til det og laver noget andet.

Det værste, jeg kan gøre, er at presse på, hvis jeg for eksempel har en bestilling. Værket bliver aldrig som ønsket. Så derfor har jeg lært af erfaring, at jeg skal trække mig og måske ses med en veninde eller min familie.

Det hjælper også at gå en lang tur med min hund og lytte til en god podcast, kigge på Pinterest eller bladre i en af mine bøger om Picasso.

Hvad har været din største udfordring – noget som måske har holdt dig vågen om natten?

Det har været udfordrende at finde ud af hvilken vej, jeg ville tage mit brand, og hvilken brandidentet, jeg ville skabe.

Skulle jeg være et brand som masseproducerede og fik så mange forhandlere som muligt? På den måde ville mit navn komme langt ud, og jeg vil måske sælge mere. Eller et brand som nøje udvælger sine forhandlere og kun trykker i eksklusivt oplag?

Jeg har også været i tvivl, om jeg stadig vil være aktiv på Instagram, eller om jeg vil søge andre salgskanaler, da jeg altid har haft et ambivalent forhold til de sociale medier.

Som ene mand i virksomheden er det i sidste ende kun mig, som kan tage beslutningerne, hvilket er nervepirrende. Specielt når jeg står ved en skillevej og skal tage en beslutning, der kan være skelsættende for mit fremtidige brand og min forretning.

Et udpluk af Mathildes smukke værker

Hvem bliver du inspireret af – professionelt og personligt?

Det er ikke nogen hemmelighed at min store professionelle inspiration er Picasso. Det er måske ambitiøst at sige verdens mest anerkendte kunster, men jeg har altid beundret hans skævheder, formsprog og udtryk. Han er min største inspiration, og jeg kan godt lide at se min streg som en hyldest til ham.

I mit personlige liv er der rigtig mange, som inspirerer mig. Mine tætteste relationer er jo netop de tætteste,  fordi de inspirerer mig.

Hvordan markedsførte du dig i starten?

Helt i starten postede jeg kun billeder på min personlige Instagram-profil. Her begyndte folk, som jeg ikke kendte privat, at spørge ind til mine værker, og om jeg mon solgte dem.

Jeg besluttede mig for at starte en ny profil, som jeg ville bruge som en slags online-portefølje.

Folk begyndte at følge profilen og købte mine værker igennem Instagram, og det byggede sig lige så stille op.

Efter et lille år begyndte jeg at gøre brug af Instagrams annonceringsværktøjer og kunne på den måde nå bredere ud end førhen.

Mathilde i hendes studio

Hvilke sociale medier bruger du – og hvordan?

Min primære kanal er Instagram, og det har det været fra starten.

Nogle gange slår jeg en Insta-post op på min Facebook-virksomhedsside, men det er altid via Instagram.

Det fungerer som regel på den måde, at jeg lægger et billede af mit nyeste værk op, og derfra henvender interesserede købere sig via min indbakke eller mail.

Inde på min Instagram-profil har jeg min hjemmesideadresse i biografien. Den dirigerer folk ind på min webshop, hvor man kan se tilgængelige værker og print.

Eksklusivt udgiver jeg også mine nyeste serier via nyhedsbrev, som folk kan skrive sig op til på min hjemmeside. Men min primære hjemmesidetrafik er dirigeret fra Instagram.

Hvad er dit favoritcitat/motto/ordsprog?

Jeg ville ønske, at jeg havde et eller andet tjekket Picasso-citat som mit yndlings. Men jeg har en favoritsætning, og det er Peter Plys, som har lært mig den. Den lyder:

”Kunsten ved at være lykkelig, er at gøre sine glæder enkle.”

Jeg har brugt mange år af mit liv på at have noget at skulle se frem til, i stedet for at nyde den proces, jeg står i. Så jeg øver mig i at finde glæden i hverdagslivet – for det er en kunst i sig selv.

Du kan se Mathilde Vesterskovs smukke værker på www.bymathildevesterskov.com

By Mathilde Vesterskov

Website:

www.bymathildevesterskov.com

Instagram:

@bymathildevesterskov

Facebook:

By Mathilde Vesterskov

Stifter

Kristine Bach

Telefon

Tilbage til toppen

© 2020 · Design af Unseen Studio I/S