Skrædder

Marianne Carøe

“Mest af alt er det en succes for mig, at det er lykkes os at bevare energien, innovationen, sparringen, udviklingen – og ikke mindst kærligheden – i en familie, hvor både min mand og jeg altid har haft sideløbende karrierer og en enorm høj arbejdsmoral.”

Marianne Carøe er en kjoledesigner og skrædder i særklasse. Hun har bygget sin forretning op med slid, aftenarbejde og en dedikation til sit håndværk. Marianne har butik i Aarhus og har desuden udvidet med Carøe Copenhagen og Carøe Relax. Jeg tager virkelig hatten af for, at hun via hårdt arbejde har formået at bygge et brand op, som står for kvalitet og eksklusivitet. Senest har hun imponeret mig med at tænke nyt i en coronatid, hvor vi ikke har købt så mange festkjoler.

Navn: Marianne Carøe

Titel: Skædder & Designer

Uddannelse: Skrædder

Alder: 50 år

Virksomhed: marianne CARØE & marianne CARØE RELAX

By: Aarhus & København

Hvordan kom du i gang som selvstændig?

Jeg blev allerede selvstændig i 1991, hvor jeg i en alder af 21 år købte halvdelen af et gammelt skrædderi i Viborg og derved blev kompagnon med den dengang 71-årige skrædder Aage Bidstrup Nielsen.

Jeg var i lære som herreskrædder på det tidspunkt. Efter endt læretid og svendebrev solgte jeg min andel videre og åbnede i 1996 mit eget skrædderi i Rosenkrantzgade i Aarhus.

I starten syede vi herrehabitter og fine kjoler, og alt var skræddersyet ud fra snakke, ideer, tegninger og billeder. Men efter nogen tid kom der efterspørgsel på brudekjoler. Så i efteråret 1998 åbnede jeg endnu en butik i Banegårdsgade. Her syede vi udelukkende brudekjoler og festkjoler. Men den helt store forskel var, at vi ikke længere kun arbejdede ud fra tegninger og billeder, men ud fra kollektioner, som jeg havde designet og syet, og som kunderne kunne prøve på.

Hurtigt havde jeg dog brug for mere plads, og i 2000 flyttede begge butikker under samme tag i Frederiksgade i Aarhus. Her ligger butikken stadig i dag. Jeg droppede samtidig herretøjet og koncentrerede mig nu udelukkende om brudekjoler og festkjoler.

I efteråret 2020 slog vi dørene op for CARØE COPENHAGEN. 

Det er en kollektion blandet af både BRIDE, som er lange kjoler OG BRIDE LIGHT som er kortere og mere uformelle brudekjoler.

Kjolerne forhandles af COPENHAGEN BRIDAL og bliver syet i faste størrelser med henblik på, at kunderne selv får lavet de sidste justeringer hos en ekstern skrædder. Vi har altid haft fornøjelsen af at kunne betjene kunder fra hele landet, og vi har især mange fra København. Derfor var det efterhånden en naturlig udvikling at forhandle marianne CARØE kjoler i København også. Dermed kan vi også imødekomme de kunder, der drømmer om en marianne CARØE kjole, men som synes at turen til Aarhus tre gange, er for lang.

Under Corona-perioden  har du været nytænkende og har skabt en linje med relax-wear. Hvordan opstod den idé?

Ideen til marianne CARØE RELAX opstod i december, da jeg selv havde brug for et lækkert afslappet sæt, der kunne bruges til alt.

marianne CARØE RELAX-konceptet er luksuriøst, ”skræddersyet” relax-wear, hvor alt bliver syet i atelieret i Aarhus. Tanken har været at designe at personligt afslappet sæt. Så eksklusivt, at det med simpel styling kan ændre udtryk fra homewear til work- eller endda cool eveningwear.

Kvaliteten er Virgin Wool fra Italien, der gør at sættet bevarer sin form og ikke får aftegninger i brug. Buksen er syet ud fra konceptet om en afslappet habitbuks, med detaljer som syede pressefolder og skrålommer, der giver et slankt og eksklusivt look. Hvert sæt kan samtidig personaliseres med kundens initial og fine snore i taljen.

Hvad er succes for dig?

Succes er mange ting. Det er, når mine kunder er lykkelige for deres kjoler.

Det er også, når mine dygtige ansatte er glade, og er en lige så stor del af brandet, som jeg selv er. Men det er også en succes, at jeg stadig, efter 30 år i branchen, elsker mit arbejde.

Men mest af alt er det en succes for mig, at det er lykkes min mand og mig at bevare energien, innovationen, sparringen, udviklingen – og ikke mindst kærligheden – i en familie, hvor vi begge altid har haft en sideløbende karriere og enorm høj arbejdsmoral.

Og hvad er du mest stolt af?

Jeg er stolt over, at det er lykkedes mig at være tro mod mit skandinaviske design, men stadig være nyskabende, udviklende og holde butikken interessant efter 25 år.

Jeg er stolt over at mange kender mit brand og det, det står for. Og jeg bliver naturligvis også altid stolt og glad, når jeg ser mine kjoler, eller når mit navn bliver nævnt på TV og i magasiner.

Hvad har været din største udfordring som selvstændig? 

Min største udfordring har helt sikkert altid været at blive anerkendt for mit design og mit arbejde. Både i i forhold til kendskabet til mit brand, men især også i forhold til det økonomiske – i et gammelt håndværksfag, hvor der bliver lagt sjæl og mange timers arbejde i hvert produkt.

At være selvstændig inden for mit erhverv er ikke et arbejde, men en livsstil, som kræver stor kærlighed til faget.

Hvordan ser en typisk dag ud for dig?

Min dag starter klokken 6.00 med en gåtur med vores hund Carlos. Så laver jeg morgenmad og madpakke til min familie. Og herefter står den på en times selvtræning efterfulgt af en dukkert i havet.

I butikken er jeg som oftest booket med fittings af bestilte kjoler og afleveringer til forventningsfulde brude.

Jeg svarer mange forskellige mails, laver regnskab og andre administrative opgaver.

Jeg bestiller stof hjem fra vores leverandører til bestilte kjoler og besvarer forskellige spørgsmål på værkstedet samt aftaler planlægning af vores sociale medier.

I perioder af året designer jeg nye kollektioner og udvælger smukke stoffer til de nye kjoler.

Når butikken lukker, har skrædderne oftest pakket en pose til mig med kjoler, der er klar til håndsyning, isyning af knapper m.m. Det er mit aftenarbejde efter aftensmaden.

Hvad drømmer du om i forhold til dit arbejde?

Lige siden jeg var ganske ung, har jeg egentlig altid vidst i hvilken retning, jeg ville. Jeg har sat mig forskellige mål og arbejdet benhårdt efter at nå dem. Nogle er lykkedes, mens andre er blevet overhalet af nye, bedre mål. Og indimellem har tiden og omverdenen sat sine spor i fremtiden.

Lige nu drømmer jeg om at mine to nye lanceringer marianne CARØE COPENHAGEN og marianne CARØE RELAX skal udvikle sig og forhåbentlig få det gennembrud, jeg selv mener, det fortjener.

Hvem bliver du inspireret af – professionelt og personligt?

Jeg bliver mest inspireret af kvinder, der tør træde ud fra mængden. Kvinder, der har en mening, og som ikke er bange for at bruge den.

Jeg elsker, når jeg hører om personer, der har bygget en virksomhed op fra ingenting til noget stort. Og jeg elsker, når de bliver belønnet for det, enten i form af annerkendelse eller økonomisk succes. Det giver os alle noget at stræbe efter.

Fagligt bliver jeg inspireret af internationale modehuse og designere som Chanel og Karl Lagerfeldt, der magtede kunsten at være toneangivne designere og trendsættende hele livet igennem, selv i en høj alder.

Når jeg selv designer mine kollektioner, bliver jeg inspireret af alt.

 

Naturen. Små detaljer fra en film. Et magasin. En person på gaden. En veninde. Eller et smukt stykke stof.

 Har du måttet opgive noget for at være selvstændig?

Jeg har altid arbejdet rigtig meget. I mange år har det at være selvstændig været hele mit liv. Det har været i mit hoved 24 timer i døgnet. Og der har ikke været plads til andet.

Jeg har takket nej til mange private fester og sammenkomster. Arbejdet om natten på alle helligdage. Og i mange år har jeg ikke afholdt ferie. For mig har det været de vilkår, der har været, for at kunne drive min virksomhed dertil, hvor den er i dag.

I 2007 blev vores søn Romeo født, og dermed var det nødvendigt at ændre lidt på mit arbejdsmønster.

Jeg lukkede butikken en dag om ugen, så jeg den dag havde mulighed for at hente ham i institution.

For omkring fire år siden valgte jeg at se tingene og butikken på en ny måde med det for øje, at jeg ville arbejde mindre.

Dette resulterede i at, jeg skar ned i antallet af ansatte og satte et loft for, hvor mange kjolebestillinger, vi kunne tage imod. Dermed skabte jeg muligheden for atkunne ændre mine arbejdsrutiner og min arbejdstid.

Det er en lidt omvendt vej, for normalt øger man i medarbejderstaben for at kunne trække sig mere ud af de daglige arbejdsrutiner. Men min beslutning om at sætte arbejdsbyrden ned og reducere lønomkostningerne var den helt rigtige beslutning for min virksomhed.

Hvilke sociale medier bruger du – og hvordan?

I dag er måden, du kan få et gennembrud på, anderledes, end da jeg startede. I mange af år var der kun TV, magasiner, aviser og messer som udstillingsvindue. I dag har du en anden mulighed for at nå ud til et bredere publikum – også internationalt – gennem sociale medier og den udbredelse, de har.

Det har taget mig mange år at slå mit navn fast, og det har krævet hårdt arbejde. Især fordi jeg har base i Jylland, hvor der ikke kommer modejournalister forbi hver dag.

Vi bruger primært Facebook og Instagram, hvor vi både lægger opslag op, promoverer og køber reklamer. Vi arbejder også med Pinterest, især i forhold til bryllupskollektionerne, for der er mange kommende brude, der søger inspiration her.

Lige nu er planen også, at vi skal være mere aktive på Linkedin, men mest med marianne CARØE RELAX.

Se Marianne Carøes smukke kjoler her

Instagram:

@mariannecaroe

Kontakt:

mc@marianne-carøe.dk

Stifter

Kristine Bach

Telefon

Tilbage til toppen

© 2020 · Design af Unseen Studio I/S