Klinikejer & Speciallæge i Almen Medicin

Margrethe Sehested

“Jeg er lykkelig for at få lov til at gøre en forskel – gennem samvittighedsfuld omsorg, som det beskrives i lægeløftet – hvilket jeg altid har set min far udøve.”

Læge Margrethe Sehested har dedikeret sit arbejdsliv til at gøre en forskel for de patienter hun møder på sin vej. Hun er motiveret af sit erhvervs formål, som hun udfører med stolthed, grundighed, glæde og venlighed.

Navn: Margrethe Sehested

Titel: Speciallæge i Almen Medicin og klinikejer

Alder: 45 år

Virksomhed: Ryesgadelægerne

By: Aarhus

Hvad inspirerede dig til at blive læge? 

Min far og hans passion for faget og patienterne, hvilket har været en stor inspiration gennem hele min ungdom. Jeg er tredje generation af lægefamilie og har overtaget praksis efter min farfar og far gennnem generationsskifter. Jeg har aldrig overvejet at blive andet.

Hvordan ser en typisk dag ud for dig?

Jeg starter med at gøre klar til dagen over morgenkaffen derhjemme omkring 6.45 – får lige ryddet indbakken og får læst døgnets notater på mine patienter. Det er vigtigt for mig at være klar til at modtage mine patienter og at have ryddet eventuelle ”forstyrrelser” af vejen for at være forberedt til alle de mulige scenarier, der kan møde mig i løbet af dagen.

Kl. 8.00 har jeg første patient. Kl. 15.00 går den sidste patient ud af døren.

Jeg ser og taler med ca. 20 patienter pr. dag.

Det er imidlertid ikke det eneste en dag går med. Jeg har jo også en virksomhed i form af en lægepraksis med medarbejdere. Så jeg skal supervisere, vejlede og lede uddannelseslæger, sygeplejersker, sekretærer og medicinstuderende. Dertil naturligvis også koordinere med mine 2 kompagnoner i praksis. Ledelse og virksomhedsdrift er naturligvis også en vigtig og stor del af dagen udover selve arbejdet som læge. Så en typisk dag indeholder arbejde i ca. 9-10 timer.

Hvad er succes for dig – og hvad er du mest stolt af?

Der er naturligvis selve kaldet som læge. At gøre en forskel for de patienter, jeg møder på min vej. Men det gør jeg jo bedst ved at have en veldrevet forretning i form af en lægepraksis med glade medarbejdere. Derfor glæder det mig, at jeg i de 10 år, jeg har været ejer, har tredoblet antallet af medarbejdere, og at vi leverer et resultat, der er mere end fordoblet – uden at vi arbejder mere.

Så for mig er succes lig med at blive mere produktiv og effektiv som virksomhed, mens vi har det sjovt og trives med hinanden.

Jeg er lykkelig for at få lov til at gøre en forskel – gennem samvittighedsfuld omsorg, som det beskrives i lægeløftet – hvilket jeg altid har set min far udøve.

Jeg er motiveret af mit erhvervs formål – jeg får lov til at komme så tæt på mennesker, der sætter så stor pris på, at jeg udfører mit hverv med stolthed, grundighed, glæde og venlighed. Det gør mig stolt hver eneste dag!

 

Hvad har været din største udfordring? 

Min største udfordring har været at finde balancen i det at være mor, hustru og karrieremenneske. Jeg VIL – modsat tidligere generationer – være der til alle børnefødselsdage, skolemøder, fodboldkampe og ridestævner. Jeg VIL nyde livet sammen med min partner og have det rum, hvor overskuddet til alt det andet skabes. Jeg VIL være en succes som læge og virksomhedsejer. Jeg SKAL kunne balancere dette.

Jeg har været igennem en skilsmisse, mens jeg var i gang med opbygningen af den lægepraksis, vi har så stor succes med i dag. Det gav mange søvnløse nætter, men det sætter også arbejdet i perspektiv. Det er død og pine nødvendig med en sund balance i sit liv, og der hvor jeg er nu, kan jeg i bagklogskabens klare lys se, at jeg nok til tider har stillet for store krav til mig selv i alle de roller, en karrierekvinde uundgåeligt møder. Der er ydre og indre omstændigheder og forventninger, der kan skabe et for stort pres. Og når man så, som jeg dengang, ikke får lettet trykket ved at berette om, hvad der foregår indeni, hvilket ikke nødvendigvis er et sundt pres. I dag er jeg lykkelig gift – igen – med en karrieremand. Vi har 2 + 2 børn, en hund og en hest – i en moderne familie, men fordi vi formår at skabe den rette balance, møder vi ikke de samme udfordringer.

Udfordringerne, jeg mødte, har gjort mig stærkere, og jeg ville nok ikke være dem foruden, for det styrker mig privat som arbejdsmæssigt den dag i dag.

Har du måttet opgive noget for at være selvstændig?

Opgive er nok et stærkt ord at bruge. Jeg har måttet træffe valg og prioritere. F.eks. er mine børn ret gode til at fragte sig selv til deres fritidsaktiviteter – og lærte det i en meget tidlig alder. Min eksmand og jeg er begge læger, så vi havde vagter og lange arbejdsdage på skift – derfor måtte vi også have en au-pair boende, for at børnene ikke skulle være alt for selvkørende. Men det er jo et valg, som jeg har været bevidst om – jeg har set, hvor meget min far prioriterede sit arbejde, og det jeg afklaret med. Det er en præmis for lægegerningen.

(PS. Jeg har to glade, sunde, raske teenagers i husstanden – plus to tilkomne, der også skal forstå mit erhverv. Alle forstår – og er stolte over mig)

Hvad er det bedste råd, du har fået, som har hjulpet dig med at nå dertil, hvor du er i dag? 

Jeg er egentlig meget ”selvskabt”. Jeg har ikke haft en decideret mentor i min udvikling, men får oprigtig og god sparring fra min mand Morten. Han udfordrer mig til at være mere ligefrem. Hvis der er noget, der ”trykker”, så skal jeg sørge for at få det ud, da det ellers vokser og vokser. Det kan være i relationen til mine kompagnoner, men naturligvis også noget, jeg øver mig på privat. Det vigtige er imidlertid at være sig bevidst om, at det er ikke det, man siger, men det er måden, man siger det på. Det har hjulpet mig til færre søvnløse nætter.

Dertil har min bror været en stor inspiration og er altid parat til at hjælpe, når jeg vil udvikle min virksomhed. Han har opbygget en forbilledlig tandlægevirksomhed, der gik fra 3 til over 120 medarbejdere på mindre en 10 år – altid med fokus på høj kvalitet med patienten i fokus.

Hvilket råd vil du give til andre kvinder, som ønsker at starte som selvstændige?

Go for it! Men husk at have plads til dig selv – få ”work-life balance”, hvor du kan balancere det at være kvinde, mor, hustru, kæreste, veninde og alt det andet.

Hvis du stræber efter at være perfekt i alle dine roller, så er det min livserfaring, at du uundgåeligt tvinges ud i kriser, som ingen har glæde af. Det er helt fantastisk at skabe sit eget – en virksomhed der vokser og udvikler sig. Det er ikke så forfærdeligt langt fra det at være mor.

Du har et job, som kræver meget opmærksomhed og indlevelse, hvordan finder du overskud til det?

Jeg gør plads til det, der gør mig glad og lykkelig. Jeg stræber efter balance og ved af erfaring, at det giver mig overskud. Det kan være romantiske get-aways og skønne cykelture med min mand, en hyggelig ridetur med min datter, en tur på sidelinjen på fodboldbanen, følelsen af at gøre en forskel for mine bonusbørn, tage vare på min far og være der for min bror. Men det kan også være en sjov aften med gode venner, der ender i lidt for meget ”vino” og helt sikkert en dans eller to. Det er heldigvis et valg, man selv har – at finde overskud!

Hvem bliver du inspireret af – professionelt og personligt?

Min bror, mine kompagnoner, min mand – det giver sig selv. Men jeg har en svaghed for det perfekt uperfekte. Så jeg glæder mig hver gang, jeg hører Søren Rasted, Helle Thorning Schmidt eller Lars Løkke Rasmussen i ”Monopolet”. De er da ret lette at spejle sig i. Ligeledes har jeg en rigtig god ven, der sidder meget højt i det danske og internationale erhvervsliv – ledelse og bestyrelse i flere C20 virksomheder. Han emmer af balance, kompetence og overskud. Det er utroligt inspirerende.

Bruger du sociale medier i din praksis – og hvis ja, hvordan? 

Ja – Facebook er for os det mest relevante medie, da det jo er privatpersoner, vi møder i vores hverdag.

Hvad er dit favoritcitat/motto/ordsprog?

”Man er ikke forpligtet udover sine evner”

 

 

Man er ikke forpligtiget ud over sine evner

Stifter

Kristine Bach

Telefon

Tilbage til toppen

© 2020 · Design af Unseen Studio I/S