Guitarist, sanger, sangskriver

Kajsa Vala

“Jeg føler ikke, at jeg har måttet opgive noget for at blive musiker. Tværtimod har jeg fået en masse frihed og lykke ved at leve det liv, som jeg allerhelst vil”

Kajsa Vala er uden tvivl en af de mest talentfulde guitarister, jeg har oplevet live. Og jeg er vildt imponeret over hendes guitar- og sangtalent. Første gang jeg oplevede hendes band var til en koncert i Aarhus, og jeg var solgt til hendes musik og skønne country-stemme med det samme. 

Navn: Kajsa Vala

Titel: Guitarist, sanger, sangskriver

Alder: 38 år

Virksomhed: Kajsa Vala

By: Aarhus

Hvornår fik du dit gennembrud ?

Jeg ved ikke, om jeg nogensinde har oplevet et gennembrud som sådan. Det har mere været en lang og sej vej til et sted, hvor jeg har fået noget anerkendelse for det, jeg laver – både fra publikum, fra branchen og fra radioen. Men et egentligt gennembrud har jeg nok ikke oplevet.

Jeg besluttede tidligt i mit liv, at musik skulle være min levevej – nok da jeg var 15 år gammel. Og efter at jeg fik min uddannelse som guitarist fra konservatoriet (hvor jeg gik fra 2006-2011), har jeg mere eller mindre levet af at spille min egen musik – og af at undervise.

I 2019 stoppede jeg næsten helt med at undervise, fordi jeg gerne ville fokusere 100% på min egen musik. Jeg underviser dog stadigvæk nogle få timer på Det Jyske Musikkonservatorium.

Hvordan griber du din sangskrivning an ?

Det er meget forskelligt hvordan jeg arbejder, og der er aldrig to sange, der bliver til på samme måde.

Det, jeg sidder med lige nu, er meget studie-præget, hvor jeg indspiller forskellige parts og nærmest topliner*  ovenpå. Andre gange er det mere klassisk singer/songwriter-agtigt med en guitar, hvor akkorder og sætninger bliver arbejdet frem på en gang.

Jeg har også en samling af citater og gode sætninger i min telefon. Når jeg går dem igennem, starter der også nogle gange en sang ud fra det.

Hvad gør du, når du mangler inspiration eller sidder fast?

Jeg skriver alligevel. Hvis jeg føler, at jeg ikke kan skrive, er det fordi jeg ikke er i flow og i balance. Og så kræver det, at jeg bruger en dag eller to på at fordybe mig i at spille guitar eller skrive alt muligt ned.

Derudover lytter jeg til en masse forskellig musik og læser bøger. I øjeblikket genlæser jeg Grapes Of Wrath (Vredens Druer) af John Steinbeck.

Hvordan ser en typisk dag ud for dig?

Det er helt vildt forskelligt. Vi har lige sluttet en lang turnéperiode med bandet, og i den periode har jeg ikke lavet meget andet end at restituere samt tage til København for at lave radio eller tv i hverdagene.

Men uden for turnéperioderne, ser det typisk sådan ud, at jeg afleverer min datter i børnehave, og så tager jeg ned i mit studie/øvelokale, hvor jeg arbejder på det, som jeg nu er igang med. Typisk fra 10-15.

Lige nu er jeg ved at lave et nummer med producer og sangskriver Jakob Eilsø. Vi taler sammen i telefon, og jeg indspiller nogle spor som jeg sender til ham.

Ved siden af det er jeg igang med et nyt nummer, hvor jeg leger lidt med forskellige guitarting oveni hinanden. Så jeg sidder meget foran computeren med guitarer over det hele.

Hvad er succes for dig – og hvad er du mest stolt af?

Succes for mig er at have det godt med det, jeg laver. At hvile i den jeg er som kunstner – og at jeg formår at røre publikum med mine sange. Det at kunne få love til at spille mine sange foran et stødt voksende publikum – det er succes for mig.

Jeg er mest stolt af, at jeg blev ved med at spille – også i de perioder, hvor det har været tungt og svært.

Hvad er det bedste råd, du har fået, som har hjulpet dig med at nå dertil, hvor du er i dag? Og hvilket råd vil du give til andre kvinder, som ønsker at gå musikkens vej?

Øv dig!

Du skal sørge for at blive god, og du skal blive ved med at øve dig. Men husk, at det skal være sjovt.  Det var der en lærer, der sagde til mig, da jeg var yngre. Og det tænker jeg tit på.

Som kvinde skal man nogle gange bevise lidt ekstra. Sådan er det bare (indtil videre). Men hvis man ikke tænker for meget over det og i stedet hviler i det, man laver, fordi man selv ved og tror på, at det er godt nok, så behøver det ikke at fylde noget som helst.

Jeg vil råde andre kvinder til at have gode legekammerater og venner at spille med, for man bliver kun bedre af at spille med andre.

Hvad har været din største udfordring?

At tro nok på mig selv til at satse hele butikken! Jeg skulle blive lidt mere moden, før jeg turde det.

Har du måttet opgive noget for at være musiker?

Det synes jeg ikke. Tværtimod har jeg fået en masse frihed og lykke ved at leve det liv, som jeg allerhelst vil.

 

Hvem bliver du inspireret af – professionelt og personligt?

Jeg bliver inspireret af mange forskellige mennesker og musikere. Bonnie Raitt var min store inspiration, da jeg var yngre – og det er hun stadig.

Derudover blev jeg meget inspireret af en af pædagogerne i en vuggestue, hvor jeg havde job som ung. Hendes tilgang til andre mennesker, livet og til hendes egen faglighed. Det er noget, jeg har taget med mig videre og prøver at efterleve.

Hvad er dit favoritcitat/motto/ordsprog?

Life is what happens to you while you’re busy making other plans – John Lennon.

Det er vist et gammel citat fra 50’erne, og han brugte det i en sang.

Jeg øver mig i at stoppe op ind imellem og huske at leve, imens jeg konstant er i bevægelse og bygger videre på noget. Det kan godt være en udfordring.

 

*At topline vil sige, at man skriver vokalmelodien og sangteksten oven på den musik, der allerede er komponeret. (Red.)

Få et indblik i Kajsa Valas univers 

Website:

Kajsavala.com

Instagram:

@kajsavala

Booking:

www.pdhmusic.dk

 

Stifter

Kristine Bach

Telefon

Tilbage til toppen

© 2020 · Design af Unseen Studio I/S