Find din egen form for

Meditation

I mange år prøvede jeg at meditere, men det virker bare ikke for mig at sidde stille og prøve at fjerne tankerne. Nu har jeg fundet ud af, at den slags meditation ikke er for alle, men at der er andre metoder til at finde indre ro.

Den enes ro kan være den andens uro

Jeg gik i lang tid rundt og tænkte, at det ikke kunne passe, at jeg ikke kunne finde den meditative ro og balance, som alle andre kunne få med traditionel meditation. Indtil det gik op for mig, at det er bare ikke min meditationsstil!

Traditionel meditation

Der er mange, som begynder at føle sig stressede, der får det råd, at de skal begynde at meditere. Og det er uden tvivl fint for en del. Men jeg tror også, at det kan give nogle mennesker mere stress. Du kan nemlig nemt komme til at føle dig mere forkert, når andre kommer med deres skabelon til, hvordan du skal finde afstressning og ro – og det ikke har en effekt for dig.

Personlig tror jeg ikke, at den klassiske meditation er for alle.

Jeg har selv prøvet flere forskellige meditationsformer, både guidet meditation, danse-meditation og ryste-meditation. Og det, som er fælles for dem alle, er, at jeg altid ender med at få en følelse af, at jeg ikke kan finde ud af at give slip. Så i stedet for at finde ro og balance ender jeg med at stresse over, at jeg ikke kan finde ud af det.

Derfor forsøger jeg som regel også at undgå at deltage i meditationer. Og det er sjældent planlagt når jeg deltager i en. Alligevel har jeg utallige gange været på kurser, hvor det er kommet som en overraskelse for mig, at der fx er danse-meditation. Og jeg tænker altid “åh nej”, når de nævner det.

Når instruktøren glad fortæller om alt det, som han/hun får ud af dansemeditationen, starter alarmklokken inde i mig, for det at danse sammen med andre – uden en fest – er bare unaturligt for mig. Og ubehaget er der, ligegyldig om vi har danset med åbne eller med lukkede øjne.

For selv når vi skal lukke øjnene, er der ingen afslapning i det for mig. Det eneste jeg står og tænker er: “Har de andre nu også husket at lukke øjnene?”, “danser jeg nok?” “ser instruktøren på os?” osv.

Så for mig er den meditation, som uden tvivl giver nogle mennesker afslapning, udelukkende lig med stress og ubehag.

Men hvordan skal du så finde ro og balance?

Dét her er nogle af de ting, som virker for mig. Måske kan du også bruge dem, hvis du heller ikke er den største fan af traditionel meditation.

#1: Lyt til kroppens signaler

For mig er det generelt vigtigt ikke at have en overbooket kalender, og jeg vil helst kun have én venneaftale i løbet af weekend.

Heldigvis er jeg med tiden blevet vildt god til at forstå min krops signaler, og jeg har lært at lytte til de tegn, den giver mig, når jeg begynder at føle mig stresset. Derfor ved jeg også bedre nu, hvornår jeg skal gribe ind og sige nej til aftaler.

Jeg tror på, at der for nogen mennesker kan ligge lige så meget meditation i at bage en kage, rydde op i kælderen eller i at fixe blomsterbeddet i haven.

#2: Find din egen meditationsform

Jeg tror, at der for nogle mennesker kan være masser af meditation i at bage en kage, løbe en tur, ordne et bed i haven eller i at rydde op i kælderen. Og det vigtigste er, at vi finder fred med, at traditionel meditation ikke nødvendigvis er det rigtige for alle, men at vi finder ud af, hvordan vi kobler af hver især.

Jeg rydder op i mit tøjskab

Her får du min lille hemmelighed: Jeg tømmer bedst mit sind for uro ved at rydde op i mit tøjskab! For når jeg er i den proces, hvor jeg tømmer hele skabet og sorterer og prioriterer, hvad jeg bedst kan lide, så tænker jeg ikke rigtig på andet. I stedet bruger jeg hele mit fokus på, hvad jeg egentlig har i mit skab, og hvad der passer sammen med hvad.

Jeg sorterer mit tøj efter farver, stryger og gør det klar til de kommende uger.

Sådan en process giver mig nemlig ro og overskud. Og jeg er til stede lige der – og kun der.

For mig er vejen til ro i sindet altså bare det, du gør det til. Og der er ikke noget, der er rigtigt eller forkert. Vi skal bare hver især finde det, der er det rigtige for os!

Et snap fra en del af mit tøjskab, taget under min sidste indre og ydre oprydning 

#3: Lister & kalenderoverblik

Jeg får bedre overblik – og dermed ro – når jeg sidder med min kalender og reserverer tid til de ting, jeg gerne vil prioritere.

I “gamle dage” brugte jeg en papirkalender, især fordi jeg elsker følelsen af at kunne strege de ting ud, jeg har nået. Men i dag bruger jeg primært min Outlook-kalender, hvor jeg skriver alle daglige aftaler og opgaver ned.

Det gode ved Outlook er, at jeg nemt kan flytte det, jeg alligevel ikke nåede, til en anden dag. Og det, jeg har udrettet, skriver jeg OK ud for.

Mine arbejdsopgaver har én farve, mine private aftaler en anden, og mine børns skoleaftaler, forældremøder m.v. har en tredie farve.

Indimellem laver  jeg også stadigvæk papirslister for at bevare mit overblik. Det er typisk når vi skal have gæster.

There is no shortcut to inner peace

Stifter

Kristine Bach

Telefon

Tilbage til toppen

© 2020 · Design af Unseen Studio I/S