Guide til Canva 

Hold fast i dine visioner med et moodboard

Canva er et fantastisk lille værktøj til at opsamle og strukturere dine ideer. Her får du en lille mini guide til at lave og bruge moodboards.

Hvis du som mig får nye ideer og tanker hele tiden, men har svært ved at få dem fastholdt, er moodboards et fantastisk værktøj.

Moodboards er et meget udbredt værktøj i kreative brancher som reklame, design og fashion, men du kan også bruge det som privatperson – eller som iværksætter, når du udvikler nye koncepter til din forretning.

Du kan bruge et moodboard til at lave et overblik over hvad som helst – for eksempel:

 • Hvordan du gerne vil leve dit liv, hvad du gerne vil spise, hvor du gerne vil rejse hen m.v.
 • Hvilke blogindlæg, du gerne vil lave på din hjemmeside
 • Hvilke elementer, der er de vigtigste i din forretning, hvem du gerne vil samarbejde med m.v.
 • Hvilken måde, du gerne vil vise dine produkter frem på.

Sådan kan du lave dit moodboard

Det klassiske moodboard kan jo nærmest sammenlignes med en fysisk opslagstavle eller en collage med prints og billeder fra aviser eller blade, som indfanger de farver, udtryk eller stemninger, du gerne vil ramme. Men du kan også nemt lave et digitalt moodboard.

Jeg bruger selv begge dele, men virksomhedsmæssigt får jeg klart mest ud af at have et digitalt moodboardt. For når det først er lavet, så kan mit moodboard være baggrundskærm på min pc. Og på den måde bliver jeg mindet om mine mål hver eneste dag.

Du kan lave moodboards i mange programmer – både enkle Office-programmer som Word, grafiske programmer som InDesign m.v. Men jeg foretrækker at bruge Canva.

På Canva.com kan du hente en gratisversion af softwaren, og den indeholder et hav af skabeloner til plakater, præsentationer, brochurer, moodboards m.v. Så er du allerede i gang.

Kom i gang med canva

Du kan nemt oprette en profil på canva.com, enten med din Facebook-profil, en Google-konto eller med e-mail. Når du har lavet den, er du allerede klar til at lave dit moodboard.

Hvis du vil lave dit eget board fra bunden, foreslår jeg, at du trykker på ’opret et design’. Her indtaster du først mål (fx målene på din PC-skærm) og klikker ’opret’. Nu har du den flade, som du skal lave dit moodboard på.

Herefter kan du enten bruge de billeder, Canva allerede har på sitet, eller du kan uploade dine egne billeder til dit moodboard.

Her er et par tips til, hvordan du arbejder med boardet:

 • I venstre side vælger du ’uploads’, og når du står i det felt, kan du trække billeder direkte fra fx dit skrivebord og ind i dit billedarkiv.
 • Når du gerne vil have et billede fra dine uploads ind på dit board, klikker du bare på det. Du kan også trække billeder direkte fra dit skrivebord og ind på boardet.
 • Hvis du vil flytte rundt på dit billede, holder du bare venstre musetast nede og flytter det rundt.
 • Hvis du vil ændre størrelsen, kan du trække i hjørnerne
 • Og vil du beskære billedet, kan du trække ind i kanten.
 • Hvis to billeder ligger ind over hinanden, kan du højreklikke på musen og vælge flyt fremad eller bagud.
 • Når du lægger tekster ind til citater o.l., foreslår den font-farver, som matcher farverne på dine billeder.
 • Når du er færdig med dit moodboard, trykker du ’download’. Hvis du vil bruge det som skærmbaggrund, kan du herefter vælge ’anvend som skærmbaggrund’.

Hvad samler jeg på mine moodboards?

På nogle moodboards samler jeg fx drømme og mål for, hvordan jeg gerne vil leve mit liv. På et andet board holder jeg overblik over emner, jeg gerne vil blogge om i min forretning.

Og nogle boards handler om at indfange en stemning eller en designstil, som jeg gerne vil dyrke. Her indsætter jeg fx farveeksempler, illustrationer, der viser min billedstil eller gode citater.   

Prøv det selv. Det er meget enkelt – men det er fantastisk redskab at arbejde med.

Stifter

Kristine Bach

Telefon

Tilbage til toppen

© 2020 · Design af Unseen Studio I/S