Stifter af KAiKU 

Dorte Elene Hansen

“Jeg tog til København hver weekend – altså med toget fra Aarhus H. klokken 07.10 for at lande på Københavns Hovedbanegård lige tidsnok til at åbne butikken kl. 11”

At man ikke kommer sovende til success er Dorte Elene Hansen et levende eksempel på. Hun bruger næsten al sin tid og energi på designbutikken og webshoppen KAiKU, som hun grundlagde i 2007. Med mange deltidsansatte på særlige vilkår havner en stor del af de adminstrative opgaver på Dortes bord, så meget af arbejdsdagen bliver brugt bag pc’en. 

Navn: Dorte Elene Hansen

Titel: Indehaver/direktør

Alder: 55 år

Uddannelse: Kontoruddannet og selfmade udi webshop og butik

Virksomhed: KAiKU

By: Brabrand ved Aarhus

Jeg er selv vild med at komme i KAiKU-butikken, som forhandler et stort udvalg af lækre boligaccessories fra upcoming og etablerede brands samt smykker, havemøbler m.v.

I dette interview kan du læse om Dortes Hansen erfaringer som iværksætter.

Hvordan kom du i gang som selvstændig?

Jeg var 40 og fuldmægtig i en HR-afdeling i Aarhus Amt, da jeg fik lyst til noget nyt i livet. Samtidig havde jeg et par veninder, som var selvstændige i helt andre brancher, og de puffede lidt til mig. Særligt en af mine veninder mente, at interiørvejen var min vej frem.

Hvad er konceptet bag Kaiku?

Konceptet er kærlighed til Skandinavisk Design. Vi går med det, vi falder for, og og som kunder efterspørger. Og vi køber ind i både luksus- og budgetklassen.

Hvor mange ansatte har du?

Vi er omkring 25 ansatte – mange i fleksjob og mange på deltid – helt ned til 3 timer pr. uge.

Hvordan ser en typisk dag ud for dig?

Desværre bruger jeg rigtig lang tid bag skærmen ved min pc. Egentlig er det slet ikke særlig sjovt eller ønskværdigt, men vi er kun to fuldtidsansatte i KAiKU. Resten har meget færre timer, så jeg er nødt til at være hende, der både tager sig af mails, kundeservice, reklamationer, og så alt det kedelige som GDPR, VIRK.dk, regler, vagtplaner med mere.

Jeg elsker indkøbsdelen men ville også ønske, at jeg kunne bruge mere tid i butikken.

På en typisk dag er jeg lidt over alt. Jeg tager telefoner, besvarer e-mails, betjener kunder, har møder og ansætttelsessamtaler, vander blomster, fejer og rydder op på lageret.

Jeg har forsøgt at planlægge, at jeg arbejder hjemmefra 1-2 gange ugentligt. Så kan jeg til gengæld være lidt mere synlig i butikken de øvrige dage. Men der er mange dage, hvor jeg føler, at mails m.v. æder al min tid.

Hvad er dit bedste råd, du har til andre, som gerne vil have butik?

Jeg vil sige, at man skal være klar over, at det er med hud og hår.

Man bliver opslugt af sit projekt. Man bliver chef. Og man kommer til at investere al sin tid, energi og økonomi. Og det betyder samtidig, at du bliver super-sårbar.

Hvad er succes for dig – og hvad er du mest stolt af?

Succesen er KAiKUs personale – jeg sætter så stor pris på mit team. Og jeg elsker, hvordan de behandler vores kunder. De sætter en stor ære i, at KAiKU skal være en inspirerende butik at besøge, og alle yder en høj grad af service.

Jeg elsker, at vi er som en lille familie.

Vi er en rummelig arbejdsplads og har givet plads til mange i arbejdsprøvning. Og jeg bliver virkelig glad, når vi for eksempel kan gøre en forskel for piger, som har været ramt af stress eller sygdom.

Hvad har været din største udfordring? Noget som måske har holdt dig vågen om natten?

Økonomi! Lav omsætning, for høje udgifter, en til tider lidt for stor lagerbeholdning, betaling af moms og skatter. Senest udfordringer med Corona og udfordringerne med, at jeg skulle sætte mig ind i corona-regler og procedurer, samtidig med at jeg skulle beskytte mit personale.

Kaiku er den butik som I længst tid har forhandlet hele Ferms sortiment.

Har du måttet opgive noget for at være selvstændig?

Jeg bruger meget energi, når jeg er på arbejde. Og det betyder, at jeg har ikke så meget overskud, når jeg kommer hjem. Og samtidigt er jeg ikke så god til at tage fri. Så jeg har opgivet min fritid og hobbyer – KAiKU er min hobby og mit job.

Hvad er det bedste råd, du har fået, som har hjulpet dig med at nå dertil, hvor du er i dag?

Er du i tvivl, så vælg med hjertet.

Hvordan har din butik udviklet sig?

I starten var KAiKU en lille københavner-kælderbutik i Strædet i København. Placeringen var lige under en superhypet og lækker butik i en gade, som mange af de lokale københavnere cyklede eller gik igennem til hverdag. Det var et super hyggeligt sted.

Jeg åbnede butikken sammen med min søster. Hun arbejdede fuld tid i butikken, og jeg arbejdede ved min pc hjemme.

Og så tog jeg til København hver weekend – altså med toget fra Aarhus H kl. 07.10 for at lande på Københavns Hovedbanegård lige tids nok til at åbne butikken kl. 11.

Webshoppen åbnede vi fra day one, og den var mit område. Der kom nogle unge piger og hjalp med at pakke ordrer til shoppen, og i en lang periode kørte vi selv pakkerne hen til posthuset på en lille vogn.

I dag har vi et gammelt industrilokale på 300 m2. Postbilerne kommer og henter bure med postpakker. Og vi er mere end 20 personer fast tilknyttet butikken.

Spejl og stige fra Muubs – kan købes på Kaiku

 

Hvad gør du, når du mangler inspiration eller sidder fast?

Så får jeg hjælp at mit team eller tager en snak med min mand eller veninder.

Eller ligger vågen en halv nat og tænker.

Hvem bliver du inspireret af – professionelt og personligt?

Jeg har som sådan ingen forbilleder i branchen. Men jeg vil sige, at vi i KAiKU-teamet inspirerer hinanden dagligt.

Jeg har også altid haft meget lange ører i forhold til, hvad kunder siger og anbefaler.

Hvilke sociale medier bruger du – og hvordan?

Privat bruger jeg mest Pinterest og Instagram.

I butikken bruger vi Instagram, facebook og Pinterest. Vi har også en blog, men det er ikke mig selv, som styrer butikkens SoMe, for jeg har ikke tiden til at bruge det professionelt.

***

Du finder butikken online og på Langdalsvej 46, 8220 Brabrand

Kaiku

Website:

www.kaiku.dk

Instagram:

@kaiku_dk

Kontakt:

info@kaiku.dk

Stifter

Kristine Bach

Telefon

Tilbage til toppen

© 2020 · Design af Unseen Studio I/S