Miljøvenlig frisør

Birthe Gleerup

“Hvis du har en god ide og er parat til at arbejde meget, skal du altid følge dit hjerte og kaste dig ud i det.

Belønningen kommer, når du er ihærdig og tålmodig.”

Birthe Gleerup er kendt af de fleste i Aarhus, hvor hun driver tre miljøvenlige frisørsaloner. Da hun i slutningen af 80’erne begyndte på det miljøvenlige koncept med rene, naturlige produkter uden kemi, var hun drevet af ideen om at skabe en ny slags salon. Dengang var ideen nyskabende og forud for sin tid. Men i dag er mange gået i hendes miljøvenlige fodspor.

Navn: Birthe Gleerup            

Titel: Frisørmester

Alder: 55 år

Uddannelse: Teknisk skole Århus

Virksomhed: Birthe Gleerup Miljøvenlig Frisør

By: Aarhus

I dag er det ikke noget sjældent syn, men da Birthe Gleerup grundlagde sine miljøvenlige frisørsaloner for mere end 30 år siden, var det en helt ny tanke.

Det miljøvenlige koncept betyder, at der kun anvendes rene naturprodukter til alle former for behandlinger i hendes saloner. Det vil sige ingen hårde permanentvæsker og kemiske farver. I stedet bruger frisørerne naturlige plantefarver og hårprodukter uden tilsætningsstoffer, som heller ikke er testet via dyreforsøg.

Birthe Gleerup åbnede sin første salon i 1990 og har i dag tre saloner og 25 ansatte. Vi har bedt hende fortælle om, hvordan ideen blev født.

Hvad inspirerede dig til at vælge den miljøvenlige vej?

I 1989 blev jeg syg med allergi og astma, som opstod, fordi jeg arbejdede med konventionelle frisørprodukter. Og det betød faktisk, at jeg måtte jeg stoppe med at arbejde.

Jeg tog på et Kibbutz-ophold i Israel, og derefter tog jeg over for at besøge en ven i New York.

I Greenwich Village i New York oplevede jeg for første gang en frisørsalon, som udelukkende arbejdede med naturprodukter og ikke lavede nogen former for kemiske behandlinger. Med det samme tænkte jeg, at det måtte jeg starte op i Danmark.

På det tidspunkt var det svært at opdrive miljøvenlige produkter, men i december 1990 åbnede jeg min første miljøvenlige salon i Badstuegade i Aarhus.

Lige fra starten har vi KUN købt økologisk kaffe, urtete, vaskepulver og alt, hvad vi ellers bruger på salonen. Det er ligeledes vigtigt for os, at vores produkter kan genanvendes i en anden form for produktion.

Hele vores koncept er på den måde bygget op om økologi og bæredygtighed.

 

Badstuegade-salonen er beliggende i latinerkvarteret i Aarhus C

Kan du fortælle om en særlig episode, som har fået betydning for den måde, din forretning har udviklet sig på?

Det mest definerende var min tur til New York, hvor jeg fik ideen. For det koncept, som jeg blev inspireret af i New York, blev det, jeg besluttede mig for at forfølge.

Jeg havde fundet en niche i frisørbranchen, som ikke tidligere var afprøvet i Danmark, og der var fra starten af stor efterspørgsel på en miljøvenlig frisørsalon her.

Jeg oplevede, at der var mange – både mænd og kvinder – der gerne ville klippes smart uden at skulle lugte til permanent-ammoniaklugte. Så mit koncept med udelukkende at bruge naturprodukter blev en sikker vej frem for mig.

Hvilke tanker har du haft omkring det at åbne flere saloner? 

Det udviklede sig bare sådan, at der løbende blev lokaler ledige i Aarhus. Så det er faktisk mere tilfældigt end målrettet, hvor de er placeret.

Hvordan ser en typisk dag ud for dig?

Jeg starter altid dagen med at tjekke, om om der er kommet sygemeldinger ind fra personalet. De bliver nemlig altid meldt ind til mig mellem klokken 06.30 og 07.30. Så hvis der er nogen, der er syge, skal jeg se, om der kan ændres på noget i vores bookingsystem.

Ellers starter dagen med et havbad kl 07.00 – og derefter morgenmad med min mand.

Klokken halv ni cykler jeg på arbejde, og så klipper jeg hele dagen eller besøger mine tre saloner for at se, hvordan det går med personalet og med salget.

Nogle dage arbejder jeg til kl. 15.00 – andre til kl. 18.00. Det svinger. Men fra 08.00-19.00, så længe salonen er åben, er jeg altid til at få fat i på telefonen, hvis der skulle opstå problemer.

Hvad er succes for dig – og hvad er du mest stolt af?

Succes for mig er at have en flok medarbejdere, der trives godt, og som går glade og positive på arbejde. Uden dem kan man ikke løfte sin virksomhed til et højere niveau.

Derudover er det også altid en glæde at få positiv feedback fra vores kunder. Nogen af dem har været hos os igennem alle 30 år.

Har du måttet opgive noget for at være selvstændig?

I de 30 år, min forretning har kørt, har jeg ikke altid haft den samme tid til fritidsinteresser, som jeg oplever, at andre har.

Når du har fået tre børn og driver tre forretninger, må du indimellem sige fra i forhold til diverse arrangementer. Men når du er selvstændig, er det ikke så meget et fravalg, for jeg er jo glad, når bare familien og forretningen kører godt.

Er der noget, du ville gøre anderledes, hvis du skulle starte op i dag?

Nej. Det at arbejde med miljø, at udvikle mig som frisør og at åbne saloner har altid været en spændende og udviklende rejse for mig. Det har været perfekt hele vejen.

Jeg har været god til at mærke efter, hvad der var vigtigt for min og salonens udvikling, og jeg har altid fulgt min indre dømmekraft.

Hvilket råd vil du give andre kvinder, som drømmer om at springe ud i livet som selvstændige?

Hvis man har en god ide og er parat til at arbejde meget, skal man altid følge sit hjerte og kaste sig ud i det.

Belønningen kommer, når du er ihærdig og tålmodig. Så vil tingene stille og roligt udvikle sig i kraft med, at du selv finder dig til rette i din virksomhed.

Hos Birthe Gleerup går de aldrig på kompromis med produkterne.

Her kan du finde Birthe Gleerups saloner i Aarhus:

Badstuegade 9, Latinerkvarteret

Vestergade 5, City

Jægergårdsgade 63, Frederiksbjerg

Birthe Gleerup

Website:

www.birthe-gleerup.dk

Instagram:

@birthegleerup

KONTAKT:

birthe@birthe-gleerup.dk

Stifter

Kristine Bach

Telefon

Tilbage til toppen

© 2020 · Design af Unseen Studio I/S